Update Standaardprotocol EMDR

Workshop: Update Standaardprotocol EMDR

Ofwel: alles wat je altijd al wilde weten over het EMDR standaardprotocol, maar nooit durfde te vragen….

Door: Erik ten Broeke, Ad de Jongh

 

Doel

Opfrissen en aanscherpen van kennis en vaardigheden bij de toepassing van het EMDRprotocol en kennismaking met de zogenoemde ‘flashforward strategy’

 

Doelgroep

Iedereen die echt goed wil worden in het toepassen het meest recente EMDR-protocol. De dag is zeker de moeite waard voor therapeuten die lang(er) dan

vijf jaar geleden de basisopleiding EMDR, of misschien zelfs ooit een ‘Level I’ hebben gevolgd.

 

Achtergrond

De afgelopen jaren hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan in de toepassing van ‘het EMDR standaardprotocol’. Met name is het protocol op veel punten aangescherpt. Daarnaast zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande rond het werkingsmechanisme van EMDR. Het wetenschappelijk onderzoek heeft een directe invloed op de wijze waarop EMDR in de praktijk optimaal kan worden toegepast (“Wanneer oogbewegingen, ‘klikjes’, hoe snel en welkevormen van werkgeheugenbelasting zou je nog meer kunnen gebruiken?”).

Tijdens de workshop zullen alle stappen van het protocol de revue passeren en worden relevante ontwikkelingen in de theorievorming gekoppeld aan de toepassing van EMDR. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan de indrukwekkende mogelijkheden van het toepassen van EMDR bij de behandeling van zogenoemde ‘flashforwards’ bij diverse stoornissen.

Naast voordrachten zullen videofragmenten worden getoond om het materiaal te illustreren. Er zal gelegenheid zijn onder begeleiding te oefenen.

Na deelname bent op de hoogte van:

1) alle stappen van het meeste recente versie van het EMDR standaardprotocol.

2) de stand van zaken in het onderzoek naar de werkingsmechanismen van EMDR.

3) de relevantie daarvan voor de toepassing van EMDR in de praktijk.

4) de toepassing(smogelijkheden) van EMDR gericht op ‘flashforwards’.

 

Literatuur

• De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (6e druk 2013). Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma.

Pearson Assessment and Information B.V.: Amsterdam [ISBN 978 90 265 2243 7].

• De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (2011). Vraagbaak EMDR: oplossingen en tips voor EMDR-behandelingen. Pearson Assessment and Information B.V.:

Amsterdam [ISBN 978 90 265 2243 7].

 

Leden van de Vereniging EMDR Nederland kunnen deze boeken met korting bestellen bij de www.emdrshop.nl

U ontvangt bij aanvang van de workshop een map met handouts, onder andere het meest recente EMDR standaardprotocol.

 

Plaats: Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder

Tijd: 9.30 tot 17.00 uur (welkom en koffie vanaf 9.00 uur)

Kosten: 250 euro (inclusief lunch en cursusmateriaal)

 

Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd bij de VEN, NIP-eerstelijnspsychologen, FGZP.

 

Inschrijven

Via https://www.psycho-trauma.nl/workshops/

Voor vragen: workshopemdr@gmail.com

 

Over de workshopleiders

Ad de Jongh is gz-psycholoog, en is als bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een praktijk op het gebied van psychotrauma, maakt deel uit van de directieraad van de PTSS kliniek Psytrec, en houdt zich bezig met onderzoek naar de mogelijkheid van evidence based behandelingen van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen bij diverse groepen patiënten, waaronder die met ernstige psychiatrische aandoeningen. Ad is geaccrediteerd als EMDR trainer voor de VEN en EMDR Europe.

Erik ten Broeke is klinisch psycholoog, gedragstherapeut, supervisor en opleider voor de VGCt en EMDR trainer (VEN; EMDR-Europe). Hij is onder andere (co-)auteur van diverse boeken op het gebied van (Geïntegreerde) Cognitieve Gedragstherapie en EMDR. Hij is als behandelaar vrijgevestigd te Bathmen/Deventer.

Scroll naar boven